BredaPhoto 2020 editie als buiten- en binnenexpositie

BredaPhoto  Foto: Rudi Clause

De ‘Wereld van Morgen’ als expositiethema over aansprekende hedendaagse fotografie in het centrum van Breda. 

De tweejaarlijkse BredaPhoto editie 2020 is te bezoeken vanaf 9 september tot 25 oktober op diverse plekken in de stad. De openingstijden zijn iedere week van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10.00 tot 17.00 uur.

Er zijn honderden foto’s te zien op aantrekkelijke buiten- en een drietal binnenlocaties. Het tijdelijke ‘fotomuseum’ van deze 9e editie is zeven weken geopend. 

De fotowerken van nationale en internationale topfotografen zijn vaak op groot tot zeer groot formaat te bekijken. Er is, zoals altijd ook aandacht voor jong talent tijdens BredaPhoto. Vanwege de huidige (corona) situatie zijn er noodgedwongen enkele aanpassingen in de programmering doorgevoerd. Dat laat onverlet dat er een ruim en afwisselend aanbod is, zeker goed voor enkele boeiende uren kijkplezier.  

PhotoBreda 2020
PhotoBreda 2020

De opening van BredaPhoto vond dit jaar helemaal online plaats, de video daarvan is in zijn geheel online terug te zien. De bekende kunstliefhebber en tv-presentator Lucas de Man neemt de toeschouwers in de video bij de hand. 

Foto’s vertellen verhalen die kunnen confronteren, amuseren, emotioneren, informeren, en natuurlijk, documenteren. Mensen, dingen en gebeurtenissen digitaal vastleggen is anno 2020 gemeengoed is geworden. 

Iedereen kan tegenwoordig met een altijd parate smartphone kiekjes maken, direct terugkijken, en evt delen met anderen. Bewust kijken naar aantrekkelijk gepresenteerde foto’s van professioneel werkende fotografen inspireert iedere liefhebber van fotografie. Dan maakt het niet uit of je als ‘kiekjesmaker’, serieuze hobby-fotograaf of meer semi-professioneel actief bent.

Wanneer je professionele foto’s op groot of super groot formaat bekijkt, is dat wel een essentieel andere kijkervaring dan kijken op een smartphone schermpje. Die kijkervaring biedt BredaPhoto zeker op de verschillende buiten- en binnenlocaties.

Op de Startpagina van BredaPhoto kun je alvast een visuele impressie van het tijdelijke museum krijgen door enkele korte sfeervideo’s te starten van een vorige editie.

BredaPhoto Foto: Rudi Clause
BredaPhoto Foto: Rudi Clause

Een (tijdelijke) tentoonstelling als BredaPhoto laat ook in deze editie opnieuw zien dat fotografie als artistiek medium een immer aanwezig centraal onderdeel is van onze samenleving.

De sfeerfoto’s bij dit vomvit bericht over BredaPhoto zijn beschikbaar gesteld door VOM Avans lid Rudi Clause. Rudi was ook betrokken bij de voorbereidingen van deze 9e editie. 

BredaPhoto Foto: Rudi Clause
BredaPhoto Foto: Rudi Clause

Elke jaargang heeft een internationaal relevant thema. Dit jaar is het thema ‘De Wereld van Morgen’.

De exposities in het Chassé Park, op de XXL Promenade en bij Club SOLO zijn gratis te bezoeken. Voor de tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Breda, de Grote Kerk (nieuwe BredaPhoto locatie vanaf 2020) en in het voormalig KPN Gebouw (ook een nieuwe locatie van deze 9e editie) is een ticket met tijdslot nodig. Deze zijn te koop via de website van BredaPhoto.

In het vroegere KPN Gebouw tref je lange gangen, ruime zalen, en ook kleinere ruimtes met verschillende lichtinvallen. Dat maakt het een heel geschikte locatie voor de groepstentoonstelling ‘The best of times, The worst of times’. Het fotoaanbod in het gebouw is uiterst gevarieerd met bijdragen van meer dan 20 fotografen. Veel te ontdekken dus in dit karakteristieke gebouw.

In de Grote Kerk presenteren onder de titel ‘China Imagined’ enige tientallen Chinese fotografen in een bijzondere ambiance hun fotografische werken. Je zult er zeker geen officieel staatsfotografie materiaal aantreffen. Wel te zien zijn documentaire, hedendaagse, zeer uiteenlopende fotowerken van het China van de gewone mens.

In de Volkskrant sprak Marije Vlaskamp (voormalig China correspondent van een landelijk dagblad) met twee van de fotografen en de Nederlandse curator van dit onderdeel van BredaPhoto. Tegenstellingen en diversiteit in het huidige China zijn terugkerende topics.

De Nederlandse fotograaf en gastcurator Jan Hoek is de samensteller van de tentoonstelling ‘Power to the Models’ in Stedelijk Museum Breda. Centraal staat de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en model die Jan Hoek hier ter discussie stelt.  

BredaPhoto Foto: Rudi Clause
BredaPhoto Foto: Rudi Clause

Buiten in het Chassépark is ook dit jaar weer een slenterruimte gecreëerd waar een reeks fotoseries van evenzovele fotografen te aanschouwen is. Ook hier een grote diversiteit in het aanbod. Alleen al het formaat van de foto’s maakt een overweldigende indruk.  

Een tip: Voor liefhebbers van foto-events is af en toe een blik werpen op de foto-agenda site een aanrader. Daar is van alles te vinden over actuele foto-tentoonstellingen in Nederland en België.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *