Dagelijks een portie Decamerone op je scherm

Honderd dagen achter elkaar lezen acteurs één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone, als lofzang op het leven in corona tijd.

In een bijzonder online videoproject werken het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Het Nationale Theater (HTN) en het VPRO Mondo programma samen.

De Italiaanse dichter Boccaccio verhaalt in de veertiende eeuw hoe een gezelschap van 10 jonge mensen door een pestuitbraak (de Zwarte Dood) de stad Florence ontvlucht. Ze gaan naar een plek elders waar ze elkaar elke dag, telkens 10 verhalen vertellen. Verhalen met stevige spot op gezagsdragers, maar ook met humor en lichte erotiek. De Decamerone is opgebouwd uit 100 novellen. Zeven vrouwen en drie mannen vertellen elkaar in veertien dagen tijd de verhalen. Op vrijdag werd er gebeden en de zaterdag was gereserveerd voor zaken als lichamelijke en uiterlijke verzorging.

In een tijd met lege theaterzalen hebben de samenwerkende partijen in heel korte tijd deze online Decamerone videoproductie tot stand gebracht. Behalve via ITA’s Decamerone zijn de verhalen ook te zien en te beluisteren bij VPRO Mondo en bij HTN Decamerone.

De voorlees-acteurs gebruiken de Nederlandse vertaling van Il Decamerone van Giovanni Boccaccio van Frans Denissen (2003), uitgegeven bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in de Perpetua-reeks.

De Volkrant mocht meekijken op de Decamerone opnameset in de lege zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg en doet zo verslag van de bijzondere opname setting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *