Elke dag een theaterluikje openen in de Kleine Komedie Adventskalender

Creatieve online initiatieven in de cultuursector als bijzondere inspiratie tips.   

Adventskalenders, wie kent ze niet van vroeger. De adventskalender, als verschijnsel is ontstaan in de 19e eeuw. Zo’n kalender heeft verschillende luikjes. In die traditionele variant mag je tot aan de Kerst dagelijks één luikje openen. Achter elk luikje zit dan een kleine verrassing zoals een leuke foto, een stukje chocolade of een mini puzzeltje.

Adventskalenders voor volwassenen zijn er natuurlijk altijd al geweest, met leuke spreuken, anekdotes van het afgelopen jaar of andere kerstpresentjes. 

Nu, in 2020 is het vanwege de geldende Corona beperkingen, nog steeds onmogelijk om theaters met grote groepen te bezoeken. Zalen zijn meestal geheel gesloten. In een aantal zalen mag een zeer beperkte hoeveelheid bezoekers onder strikte condities een voorstelling bijwonen.

Zowel de grote als de kleine theaters, en natuurlijk de optredende artiesten maken dit theaterseizoen zoals algemeen bekend is, een erg moeilijke tijd door.

Dat geldt zeker ook voor alle mensen die achter de schermen werken en optredens met bijpassende techniek en podiumaankleding mogelijk maken. Zij zorgen onder anderen voor goed geluid en aansprekend beeld, voor live muziek, podiumattributen, maar ook voor de kleding en het uiterlijk van de artiesten. 

Schermfoto De Kleine Komedie Adventskalender gesloten luikje 31 december
Schermfoto De Kleine Komedie Adventskalender gesloten luikje 31 december

Tegen die achtergrond heeft de Kleine Komedie, voortbordurend op het idee van een adventskalender, een bijzonder creatief project gerealiseerd. Het resultaat is, ondanks, en in dit geval dankzij Corona-tijd, een online Kleine Komedie Adventskalender met verrassende minivoorstellingen achter elk luikje.

Iedere dag om 12.00 uur, vanaf 1 december tot en met 1 januari als eerste dag van 2021, opent een nieuw digitaal luikje met optredende artiesten. 

De eerste dag van december trapten Brigitte Kaandorp en Theo Nijland af met een mini-act achter het eerste luikje. Op 2 december verscheen het duo Yentl en de Boer met een helemaal bij deze tijd passend meerstemmig lied. Dagelijks kijken en luisteren naar een nieuwe verrassing achter een kalenderluikje is zeker een leuke december activiteit.

Wellicht komen er in de loop van de decembermaand nog wel artiesten te voorschijn die nieuwsgierig maken naar een volgend, compleet podiumtreden. Hopelijk dan wel in een echte, goedgevulde zaal, op een mooi aangekleed en belicht podium. Dat zou toch zeker een onverwacht positief bijproduct zijn van de online Kleine Komedie Adventskalender. 

Ook onze zuiderburen laten zich niet onbetuigd met creatieve online projecten in deze anderhalve metertijd. Het museum Mayer – van den Bergh in Antwerpen heeft een bijzondere digitale adventskalender gelanceerd. De heel mooi vormgegeven website en kalender toont werken uit het museum in verband met Kerstmis. Ook hier gaat elke dag een nieuw luikje open. De adventskalender toont werk van verschillende oud-hollandse meesters en er is aandacht voor Bruegel. ( N.b. latere nazaten van Bruegel voegden een “h” toe in hun achternaam, dat werd dan Brueghel.)

Tegenwoordig bieden veel foto-afdrukcentrales, naast posters en fotoboeken afdrukken, ook de mogelijkheid zelf digitaal een adventskalender te maken. Achter elk luikje verschijnt dan een eigen aansprekend kiekje van bijvoorbeeld je kleinkinderen.

Op een sociale media platform als Pinterest zijn ook talrijke voorbeelden te vinden van ideeën om zelf aan de slag te gaan met het knutselen van een persoonlijke adventskalender. Tik bijvoorbeeld als trefwoorden eens in ‘foto adventskalender’ of ‘DIY adventscalender’. Er verschijnt vervolgens meteen een scala aan Do It Yourself voorbeelden op je scherm.

Heel wat grootwinkelbedrijven hebben in deze periode van het jaar kant-en-klaar half-fabricaat adventskalenders in de schappen liggen. Ook allerlei online aanbieders laten zich niet onbetuigd met een gevarieerd aanbod van adventskalenders.

Deel van een vintage adventskalender
Deel van een vintage adventskalender

In de cultuursector zijn er ook kleinschalige initiatieven om te proberen de heftige effecten van de Corona omstandigheden in een artistieke uitdrukkingsvorm vast te leggen. Zo verschenen er op het sociale media platform Instagram onder het label ‘Cancelled by Anoek’ ( Zie Instagram @cancelledbyanoek ) de eerste zwart-wit theaterfoto’s van fotograaf Anoek van Nunen.

Deze fotograaf wil op de gevoelige plaat vastleggen wat de impact van de Corona periode is op podiumartiesten en andere mensen werkzaam in de cultuursector. In haar eigen woorden: “Ik wil met de portretten van deze mensen het oprechte beeld laten zien. Hun blijvende passie voor de muziek, het theater, hun betrokkenheid bij de sector en het verlangen naar volle zalen”

Fotograaf Anoek van Nunen in het Concertgebouw aan het werk  Foto: Sacha Barnard
Fotograaf Anoek van Nunen in het Concertgebouw aan het werk met Dries Roelvink Foto: Sacha Barnard

Zo kreeg ze onlangs Freek de Jonge voor haar lens met een anderhalve meter meetlint in zijn handen als symbool voor de Coronatijd. Anoek maakt telkens een drietal treffende fotoportretten met daarop een artiest alleen op het grote of kleine podium, staand voor een lege zaal. De opnamen maakt de fotograaf in het theater waar de artiest, als er geen Corona was, zou optreden. Helaas optredens gecancelled!

Resultaat van zo’n opnamesessie, krachtige zwart-wit foto’s maar tegelijkertijd een confrontatie met de verwarrende tijd waarin we nu allemaal leven. Het verlangen naar optredens met echt contact, met echte mensen, spreekt uit elke foto. Het maken van de foto’s in lege zalen alleen al, zorgt voor kippenvel bij de fotograaf én de artiest! 

De fotograaf maakt conform het gekozen concept telkens een serie van drie foto’s. De eerste foto toont een karakteristieke close-up. Uit die foto spreekt gelijk het gemis van optredens en de liefde voor hun metier. De tweede foto plaatst de artiest op een volledig leeg podium, zonder muziekband, geen speciaal decor, maar met de geportretteerde wel in het volle licht van de schijnwerpers. Het derde en laatste beeld laat de artiest op de rug zien, met vóór hem of haar, een geheel lege, muisstille zaal.  

De lijst met in beeld gebrachte personen uit de cultuurwereld zal in de loop van komende maanden blijven groeien. Inmiddels verschenen naast Freek de Jonge ook artiesten als Joris Linssen (tv-presentator en zanger van de Joris Linssen & Caramba band), Francis van Broekhuizen (opera zangeres) en Dennis van Aarssen (jazzzanger en recente winnaar van de Edison Jazzism Publieksprijs) voor de lens. Dat rijtje namen maakt zeker nieuwsgierig naar de volgende reeks zwart-wit portretten.

Uiteindelijk is het streven van Anoek van Nunen een fotoboek te publiceren van personen actief in de cultuursector tijdens de Coronapandemie. Ook een foto expositie van de reeks gemaakte portretten staat in de planning. Op Instagram zijn al foto’s van @cancelledbyanoek te volgen en verschijnen er geregeld nieuwe foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *