Klompenpaden ontdekken en uitkiezen

Foto: Wandelpad langs de Waal.

Wandelpareltjes voor alle jaargetijden.

Wie kent ze (nog) niet? Klompenpaden als bijzondere natuur- en cultuurwandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Inmiddels zijn er meer dan 100  Klompenpaden om te lopen over het boerenland, over oude zandpaden, uitgestrekte landgoederen of dicht langs het water in de uiterwaarden van een rivier.   

Er komen elk jaar nog nieuwe paden bij. Ze zijn steeds herkenbaar aan het klompenpaden-logo.  Je kunt zelf de te volgen routerichting kiezen.

Klompenpaden-logo

De paden zijn kleinschalig, het is er nooit druk en de natuur is rijkgeschakeerd met af en toe imposante doorkijkjes. Plots zie je in de verte de rivier of een dijk met schapen erop. Het landschap toont zich in rijke schakeringen en verandert ingrijpend met het wisselen van de seizoenen.

Op een aantal plaatsen heb je kans oog in oog te staan met een kudde wilde paarden of grote grazers zoals Galloway runderen. Gepaste afstand houden dan maar.

Liefhebbers van planten en bloemen kunnen hun hart ophalen en verrassende ontdekkingen doen. Af en toe omhoog kijken kan ook geen kwaad om roofvogels te spotten.

De initiatiefnemers en creëerders van de Klompenpaden ‘Landschap Erfgoed Utrecht’ en ‘Stichting Landschapsbeheer Gelderland’ hebben ook enkele hulpmiddelen ontwikkeld voor de wandelaars in spé. Zo kun je thuis op je gemak alle Klompenpaden bekijken op een digitale kaart, een lijst met padnamen langslopen, en je kunt ook aangeven hoe lang een route mag zijn.

Klompenpaden zijn er als ommetjes (begin en eindpunt zijn dan gelijk), of als van A naar B tochten. In het laatste geval is slim gebruik maken van eigen vervoer of met openbaar vervoermiddelen het devies, maar zeker goed te doen.

Op de site van Klompenpaden staat van elke route een afzonderlijke, ook te printen kaart. Er is ook te lezen waar je een brochure over de tocht kunt kopen.

De routes zijn goed te doen, met hier en daar een overstapje naar een weiland of boerenakker. De moeilijkheidsgraad varieert een beetje. Honden zijn niet toegestaan. In koude, vochtige periodes kan het iets lastiger worden. Voor regelmatige wandelaars is dat geen belemmering om op pad te gaan.

Een andere wandelsite maakte een lijstje van 10 populaire Klompenpaden. Omdat er regelmatig paden toegevoegd worden, blijft het raadplegen van de complete lijst wel aan te bevelen.

Er is ook een handige Klompenpaden app voor zowel Android en iPhone smartphones gemaakt. Die app is zeker goed bruikbaar als je onderweg bent. Je hebt dan ook allerlei informatie (historische foto’s, kaart, en filmpjes) over de route die je loopt bij de hand. 

Mocht de bewegwijzering of de geprinte kaart onderweg even niet duidelijk zijn en de klompenpaden-app niet meteen helderheid schept, dan kan een van de veel gebruikte navigatie apps prima dienst doen als redder in de nood. Je weet dan altijd op de route waar je je bevindt.

Een route is soms onderweg te verlengen of te verkorten. Dat staat dan op een Klompenpad bord aangegeven.

Daadwerkelijk klompen dragen als schoeisel ligt niet meteen voor de hand, maar een paar stevige wandelschoenen aan doen, is wel aan te raden.

Het is zeker ook aan te bevelen een lange broek aan te trekken vanwege bijv. teken, scherpe bramenstruiken, brandnetels of andere ‘obstakels’ die horen bij dergelijke wandelpaden door de natuur.  

Kudde wilde paarden langs de uiterwaarde

Bij het op zoek gaan en naar een voor jou geschikt Klompenpad kunnen nog allerlei vragen opborrelen. De site bevat een reeks meestgestelde vragen met beknopte informatieve antwoorden.

Mocht iemand een mooie wandelervaring of praktische tips hebben over een van de Klompenpaden, dan kan hij of zij dat doorgegeven via het reactieveld aan vomvit.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *