Land Art openluchtmuseum in Flevoland

Foto: VOMVIT Musea CC licentie via kunst-thema

Indrukwekkende landschapskunst in de 12e provincie.

Op 1 januari 1986 werd Nederland de 12e provincie rijker, Flevoland. De nieuwe provincie was het resultaat van een reeks indrukwekkende inpolderingsprojecten. Overigens werd daar in 1924 al een begin mee gemaakt.

In 1932 werd als mijlpaal de Afsluitdijk gedicht en zo ontstond het IJsselmeer. De Zuiderzee was daarmee historie. In 1939 werd de Noordoostpolder een feit. Later volgde de polder Oostelijk Flevoland (1957) en een decennium later is de Zuidelijke polder (1968) aangelegd.

Bij de aanleg en inrichting van het nieuwe, uitgestrekte polderlandschap is vanaf het begin aandacht geweest voor in het oog springende landschapskunst. Ingenieurs en planologen hadden daarvoor de handen ineen geslagen.

Verspreid in de provincie Flevoland is er gaandeweg een bijzonder openluchtmuseum annex beeldenpark ontwikkeld met daarin een reeks opvallende landschapskunstwerken, elk met hun eigen verhaal.

Bij de onthulling van een van de kunstwerken maakte iemand de opmerking dat feitelijk heel Flevoland een groot totaal kunstwerk is, immers alles is eerst bedacht op de tekentafel. Een bezoek aan de provincie maakt dat op vele, vaak verrassende manieren zichtbaar.

Anno 2020 zijn er negen landschapskunstwerken te bezoeken via bijvoorbeeld fiets- of autoroutes.

Om de kunstwerken in het Land Art Flevoland openluchtmuseum alvast te verkennen, zijn er diverse online bronnen met beschrijvingen van alle werken te raadplegen.

Een beknopte introductie over het Land Art beeldenpark in Flevoland biedt een ‘Nu te Zien’ korte tv uitzending. Ralf Keuning (van Museum De Fundatie, Zwolle) licht enkele kunstwerken toe en leidt je rond in het landschap.

Een langere documentaire ‘No Risk, No Fun’ maakte Omroep Flevoland over het ontwerp en weerbarstige maakproces (2018-19) van het landschapskunstwerk ‘Riff, PD#18245’ van de Zwitsers-Nederlandse kunstenaar Bob Gramsma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *