Mini video’s over museumpareltjes in je eigen omgeving

Foto: Nationaal Park De Biesbosch

MuseumTV als opstart voor een fysiek uitje.

Landelijk bekende musea kunnen rekenen op regelmatige publiciteit op radio, tv en in kranten en bladen. Voor kleinenere musea is in de schijnwerpers staan, om zo nieuwe bezoekers te trekken, niet altijd eenvoudig. 

Er zijn in de Nederlandse provincies heel veel (kleinere) musea met een uiterst divers, aantrekkelijk gepresenteerd aanbod. Vaak besteden ze aandacht aan een bepaald thema zoals het boerenleven, de strijd tegen het water, of aan een met de regio verbonden kunstenaar. 

Je hoeft niet gelijk in de auto of trein te stappen om zo’n museum te bezoeken. MuseumTV heeft een overzicht gemaakt van musea per provincie. Op hun site kun je direct zoeken per provincie, in totaal uit meer dan 200 musea. Noord-Brabant als provincie in het zoekveld intikken laat direct een uitgebreide lijst zien. Je vindt er naast de grote nationale musea, ook de veel minder bij een groter publiek bekende musea. Van elk museum is een beschrijving gemaakt en zijn praktische locatiegegevens aangegeven. Dat geeft een eerste indruk van zo’n museum. Waar is het, hoe kom ik er, en wat is er te zien. Kan ik mijn museumjaarkaart gebruiken en wat zijn openingsdagen en tijdstippen.

Musea met ‘original’ label
Musea met ‘original’ label

Van een aantal musea heeft MuseumTV in eigen beheer een video gemaakt die allemaal online te bekijken zijn. Zo krijg je gelijk een goede impressie van wat er te zien of te doen is. Er is ook een top 50 van musea opgenomen.

Bij elk genoemd museum waar in het oranje label ‘original’ staat, is zo’n eigen MuseumTV minidocumentaire online te bekijken. Als je de lijst met musea naloopt, ontdek je soms tot je eigen verrassing enkele interessante, kleinschalige musea uit je eigen omgeving.   

Er zijn voor smartphone of tablet gratis apps beschikbaar, voor Android toestellen via de Play store en voor iOS via de App store. Social media gebruikers kunnen MuseumTV volgen via Facebook en Instagram.    

MuseumTV beoogt hét videoplatform te zijn voor het Nederlandse museumaanbod met een overzicht van tentoonstellingen en collecties uit honderden musea. De reeks mini documentaires worden gerealiseerd door professionele film- en documentaire makers.  

Nationaal Park De Biesbosch Museumeiland (Marianne den Braven)
Nationaal Park De Biesbosch Museumeiland (Marianne den Braven)

Een voorbeeld van een bijzonder thema museum is het Biesbosch Museumeiland. Binnen is er een aantrekkelijk aanbod over het ontstaan en de geschiedenis van het Biesbosch gebied. Ook buiten het architectonisch fraaie museumgebouw zijn er allerlei activiteiten te doen. Het markante museumgebouw en het doe-eiland waarop het gebouwd is, heeft voorbije jaren diverse prestigieuze prijzen gewonnen. De fysieke locatie is ook een van de Brabantse Natuurpoorten en daarmee tevens vertrekpunt voor fijne wandel- en fietstochten in een bijzondere omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *