Podcasts audioprogramma’s voor later luisteren

Fotobron: Unsplash

Digitale audio-uitzendingen voor thuis en onderweg met voor elk wat wils onderwerpen.

Wat is een podcast? Een podcast is een uitgestelde radio-uitzending, beschikbaar gemaakt via internet. Dat biedt meteen een belangrijk voordeel, je luistert een podcast op een moment dat het jou uitkomt. Anders gezegd, een podcast is een digitale audio bestand dat op aanvraag beschikbaar is.

Andere benamingen voor een podcast zijn ‘radio on demand’ en ‘audio blogging’. Het woord podcast is een samentrekking van ‘iPod’ (de naam van de veelgeprezen mp3 speler van Apple) en ‘broadcast’ (Engels voor uitzenden). 

Een podcast direct in een internet browser beluisteren kan bijv. via de site van ‘radio via internet‘.  Podcast liefhebbers luisteren in de meeste gevallen via een speciale podcast app op hun smartphone naar hun favoriete digitale uitzendingen. Thuis eerst met wifi (geen verbruik van dataverkeer buitenshuis!) een favoriete podcast downloaden naar je smartphone en deze vervolgens onderweg offline beluisteren, is een handige gebruiksmanier.

Podcast luistergereedschap Fotobron: VOMVIT

Anno 2020 is een podcast beluisteren op een smartphone het meest gangbaar. Daarvoor is een aantal podcast apps voor zowel IPhone als voor Android apparaten in Apple’s App Store of Google’s Play store opgenomen. 

De grote spelers zoals Google, Apple, Spotify bieden vanzelfsprekend ook zelf ontwikkelde podcast apps aan, maar er zijn ook heel goede (meestal gratis) apps van andere partijen. 

Elke podcast app heeft een aantal gebruiksfuncties zoals ‘ZOEKEN’, ‘(VERSNELD) AFSPELEN’, ‘GENRES/CATEGORIEËN’, ‘DOWNLOADEN’, ‘BEWAAR FAVORIETEN’, ‘PLAYLIST MAKEN’, UITGELICHT’, ‘HITLIJSTEN’.

Welke podcast apps je ook gebruikt, het loont de moeite één app een tijdje te verkennen om zo de gebruiksmogelijkheden onder de knie te krijgen. Zoals bij alle apps verschillen ze soms behoorlijk in gebruiksgemak. 

Heb je een Android toestel, dan is de ‘Google podcast’ app geschikt om te starten. Google is een late instapper op podcasting gebied en lijkt nog wel wat inhaalslagen te moeten maken. De app is nog een beetje basic en zal ongetwijfeld met nieuwe versies sterk verbeteren.

Fotobron Unsplash
Fotobron Unsplash

Als je beschikt over een iPhone van Apple dan is de meegeleverde app ‘Apple Podcast’ zeker goed bruikbaar. Het bedrijf was er erg vroeg bij (2004!) en heeft mede aan de wieg gestaan van het fenomeen podcasting. De app staat standaard op je iPhone. Heb je verschillende Apple apparaten zoals een iPhone en een iPad, dan is synchronisatie tussen die verschillende apparaten eenvoudig. Je weet dan altijd hoever je bent met luisteren van een bepaald podcast programma of op welke programma’s je je evt. geabonneerd hebt.

Gebruik je Spotify voor muziek, dan kun je in de bekende Spotify muziekapp ook de aparte podcast gebruiksfuncties benutten. Ga hiervoor in de app naar je ‘BIBLIOTHEEK’ en je ziet een aparte Podcast knop in grijze tekst. Vooralsnog doet Spotify niet aan automatische downloads van je favorieten. Deze app is weliswaar gratis maar een Spotify muziek-abonnement zelf is wel een vereiste. 

De podcast apps ‘Overcast’ voor iPhone of ‘Pocket Cast’ voor Android én iPhone smartphones zijn meer geschikt voor gevorderde podcast luisteraars.  

Fotobron: Unsplash
Fotobron: Unsplash

Zo heeft de podcast app ‘Overcast’ (alleen voor iPhone/iPad) een tweetal bijzondere gebruiksfuncties geïntroduceerd. Met “SMART SPEED” kun je stiltes uit een podcast halen en saaie stukken als het ware doorspoelen. Met “VOICE BOOT” krijgen stemmen een opkikkertje en daarmee een betere geluidsweergave.

‘Pocket Cast’ is zeker voor Android toestelbezitters een prima keuze. In tegenstelling tot andere apps opent deze podcast app niet in de tab ‘BIBLIOTHEEK’ maar in de ‘ONTDEKKEN’ tab. Daar vind je allerlei categorieën met uitstekend gecureerde inhoud. ‘Pocket Cast’ heeft bovendien een aantrekkelijke tegeltjes-interface. Overigens kent deze app ook de eerder vermelde gebruiksfuncties ‘SMART SPEED’ en ‘VOICE BOOST’.

De NL oproeporganisaties brengen ook zelf apps uit waarmee ze eigen radio-uitzendingen of soms ook inhoudelijke aanvullingen op hun tv-programma’s uitbrengen. Dat zijn dan wel ‘besloten’ apps met uitsluitend zendereigen audio-programma’s als podcast inhoud. 

Podcast is radio op aanvraag Fotobron: Unsplash
Podcast is radio op aanvraag Fotobron: Unsplash

De podcast app ‘Luister’ is medio 2020 gelanceerd door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Deze “Luister’ app bevat al meer dan 400 (!) podcasts. Via dit audio-platform zijn alle speciaal gemaakte podcasts én de reguliere radio-uitzendingen (NPO Radio 1, 2, 4  en 5, 3FM, FunX en NPO Soul & Jazz) zowel online als offline (nadat je een uitzending hebt gedownload) gratis te beluisteren. 

De reguliere NPO radio-uitzendingen en speciaal gemaakte podcasts blijven ook gewoon via de audio streamingplatforms van bijv. Apple en Spotify toegankelijk. Het blijft dus eenvoudig je op afzonderlijke programma’s van een omroeporganisatie gratis te abonneren. Je hoeft dus niet persé gebruik te maken van de besloten NPO podcast app. Of dit ‘gratis’ in de toekomst voor alle NPO podcast programma’s blijft, is niet helemaal duidelijk. 

Het uiterst diverse (NL en EN) aanbod aan inhoudelijk podcast materiaal dijt dagelijks uit. Aan onderwerpen geen gebrek. Een podcast kan bijvoorbeeld gaan over: ‘gemiste’ radioprogramma’s, spannende verhalen, waargebeurde verhalen, actuele beschouwingen over groot en klein nieuws, fun-onderwerpen, natuur, taaloefeningen, en niet te vergeten muziek (klassiek, populair, jazz). Bij het luisteren naar een muziek podcast is het gebruik van een koptelefoon of oortjes zeker aan te bevelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *