Roadtrip La Bohème

Een Roadtrip door Italië, avontuurlijke zoektocht naar de verborgen geschiedenis van operacomponist Puccini.

Zondagmiddag 29 april 2018. Zoals iedere zondag was “Podium Witteman” op de buis. Onderdeel van de uitzending die middag (vanaf de 39e minuut!) was een boeiend verhaal van Leonard Besseling, Nina Schuttert & Gijs Besseling. Drie jonge mensen vertelden gepassioneerd over hun ‘Roadtrip La Bohème’ in Italië.

Sfeerbeeld roadtrip La Boheme foto: Gijs Besseling
Sfeerbeeld roadtrip La Boheme Foto: Gijs Besseling

Door middel van een succesvolle crowdfunding actie was de ‘filmreis’ naar Italië gefinancierd. Iedereen – voor en achter de camera – werkte zonder financiële vergoeding. Missie van de filmploeg was een roadtrip door Italië te maken, op zoek naar de verborgen geschiedenis van operacomponist Giacomo Puccini. 

‘Roadtrip la Bohème’ is een film, opgebouwd uit een serie korte afleveringen, van filmmaker Gijs Besseling. Een reis langs plaatsen waar operacomponist Giacomo Puccini heeft gewoond en muziek heeft gecomponeerd. De negen afleveringen verhalen over het avontuurlijke leven van deze maestro. De hoofdpersonen in de documentaire, cellist Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert, trekken in een camper naar plaatsen die leven en werk van Puccini markeren. Leonard is de kenner, de in Bologna woonachtige Nina de liefhebber. Zij maakt de kijker in de opnamen in vloeiende tweetaligheid wegwijs. 

De camper Foto: Gijs Besseling
De camper Foto: Gijs Besseling

We zien fragmenten uit de vier bekendste Puccini opera’s. De filmploeg maakte hiervoor opnamen tijdens het Puccini Festival in Torre del Lago. Aan het meer van Massaciuccoli zingt de tenor Adriano Graziani enkele van Puccini’s aria’s, begeleid door musici van Club Classique, vlakbij het lievelingshuis van de componist.

Ook zijn we getuige van het laatste interview met de kleindochter en tevens nazaat in de stamboom van de familie, Simonetta Puccini. Zij overleed helaas enkele maanden na de filmopnames. Tenslotte leidt de zoektocht naar Lucca, Viareggio en uiteindelijk de ‘eeuwige stad’ Rome.

Het maken van de serie ‘Roadtrip la Bohème’ was voor de broers Besseling een langgekoesterde droom die met deze roadtrip werkelijkheid werd. Gedreven door idealisme, stelde filmmaker Gijs een enthousiaste crew samen die pro deo aan het project meewerkte. Bovendien kreeg hij het dankzij de geslaagde crowdfunding financiering voor elkaar de reis naar Italië daadwerkelijk te realiseren.

Puccini als onderwerp is een bijzondere keuze, immers zijn leven was zelf een soort opera. Aan het begin van zijn carrière kende hij grote armoede. Toen hij eenmaal succes kreeg met de opera’s ‘Manon Lescaut’ en ‘La Bohème’ leidde hij een leven vol snelle auto’s, luxe villa’s en vrouwen, vrouwen, vrouwen.

Verwacht in ‘Roadtrip la Bohème’ geen diepgravende analyses van Puccini’s werk. In de filmpjes van tien minuten gaat het in hoog tempo van camperbusje naar operavoorstelling, van cappuccino drinken en spaghetti eten naar de historische plekken. Italianen zingen stukjes aria, Leonard speelt met ernstig gezicht de rol van Puccini. Ook de kleindochter van Puccini haalt voor de camera herinneringen op aan haar opa. De belangrijkste opdracht die de makers zich hebben gegeven, is een aantrekkelijke film te maken als boeiend vermaak voor de kijkers. En natuurlijk beoogt de film vooral het doorgeven van hun liefde voor de opera muziek. Leonard: “Opera gaat over echte emoties.” Nina: “Opera is het leven, geen kunstvorm.”

Interview met kleindochter Simonetta Puccini. foto: Gijs Besseling
Interview met kleindochter Simonetta Puccini
Foto: Gijs Besseling

Muziek speelt uiteraard een grote rol in de film. Als kijker zien we korte stukjes opera, gefilmd door de ogen van het publiek. In een paviljoen aan het water speelt een strijkkwartet en zingt tenor Adriano Graziani. Naarmate de serie vordert worden de muziekfragmenten langer, tot Graziani de hele aria’s ‘Nessun Dorma’ uit ‘Turandot’ en ‘E Lucevan Le Stelle’ uit de opera ‘Tosca’ zingt.

Het verhaal over Puccini is uiteindelijk een toegankelijke, fijn om naar te kijken film, opgebouwd uit korte afleveringen, geworden. Iedere week werd zo’n nieuwe aflevering van de ‘Roadtrip La Bohème’ op het YouTube kanaal van de makers geplaatst. Het is zeker de moeite waard om de afzonderlijke afleveringen te bekijken. Achter elkaar gezet, ervaar je het geheel als een avontuurlijke reis met allerlei verassingen onderweg. De presentatie geschiedt op een vlotte, spontane manier met af en toe een kwinkslag naar het heden. 

Als liefhebber van opera muziek is het aardig om, na het bekijken van een aflevering van ‘Roadtrip La Bohème’, op YouTube te zoeken naar muziekwerken uit de afleveringen, maar dan met verschillende uitvoerenden. Zo kom je al gauw, als je een beetje nieuwsgierig van aard bent, bij diverse uitvoeringen van de mooie aria’s en concertstukken. Met een beetje geduld, kun je zo je eigen voorkeurslijst van de opera uitvoeringen samenstellen en bewaren.

GIACOMO PUCCINI. Foto: Gijs Besseling
GIACOMO PUCCINI Foto: Gijs Besseling

Van zo’n zelf samengestelde lijst met favoriete uitvoeringen van Puccini’s werk door diverse uitvoerende solisten en orkesten, kun je dan naderhand, zo vaak als je wilt, opnieuw genieten. Er zijn wellicht ook leden van de Vereniging van Oud Medewerkers die de Puccini opera’s al van haver tot gort kennen. Ook dan biedt het luisteren naar verschillende uitvoeringen van Puccini’s composities bijna altijd iets nieuws.

Tot slot, als ‘warm aanbevolen’ tip, ook als je niet zo van klassieke muziek houdt, luister eens naar de muziek via onderstaande linken. Dan is er zeker het een en ander te genieten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *