Verrassende ontmoetingen in de stad of in de natuur

Tips om zelfstandig corona-proef, wandelingen of fietstochten te maken in Noord-Brabant.

Wil jij een frisse neus gaan halen? Dat kan het eenvoudigste door te gaan wandelen of te fietsen. In Noord-Brabant is er van alles te zien als je er te voet op uittrekt of op je fiets stapt. Rondom de Avans steden ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda vind je verschillende prachtige natuurgebieden om te wandelen of te fietsen. 

Loop of fiets je liever in de stad kan dat natuurlijk ook. In de drie genoemde steden bevinden zich op allerlei plekken vaak imposante street-art muurschilderingen. Dit VOMVIT bericht geeft je enkele tips voor deze drie Noord-Brabantse steden waaruit je alvast een keuze kunt maken voor een fysiek uitje.

Aanbeveling: Sponsor tijdens je wandeling of fietstocht ook de plaatselijke horeca. Onderweg even bij een ‘To Go’ gelegenheid iets drinken of nuttigen, natuurlijk allemaal corona proef, is hier en daar nog net mogelijk.

Street-art in ‘s-Hertogenbosch

Nu we toch eenmaal aan de wandel zijn: kijk eens voor de lol omhoog naar al die immense muurschilderijen op de muren, in tunnels en op silo’s. Ga eens naar de graansilo’s aan de tramkade, zoek de tunnels op of loop eens door de binnenstad. Kijk met andere ogen en je zult zeker verbaasd zijn. 

Graansilo’s op de tramkade. Foto: Elly Donders
Graansilo’s op de tramkade. Foto: Elly Donders

Op de website van “King of Colors” staat veel informatie. Jan Henk van Ieperen is de artistieke leider van dit straatkunst collectief Kings off Colors. Wil je daadwerkelijk een wandeling maken langs een selectie street-art, gebruik dan de website van “Streetartcities”.

Street-art in Breda

Iedere Bredanaar kent de muurschilderingen van Blind Walls Gallery die door heel de stad te vinden zijn. Wil je een echte sightseeing in Breda doen? Gebruik dan de Web-appfunctionaliteit van “Blind Walls Gallery”. In Breda zijn voorjaar 2021 al meer dan 80 muurschilderingen te zien. 

Op de website van “Blind Walls Gallery” kun je zelf verschillende routes uitzetten. Via het menu kies je voor [Routes]. Je kiest daarna op welke manier je de wandeling of fietstocht wilt volgen. Je kunt kiezen tussen [Download PDF] of [Loop route]. Kies je voor [Download PDF], dan kun je de route thuis eventueel op papier uitprinten. Kies je voor [Loop route] dan is de route speciaal voor een mobiel (smartphone) gemaakt. Je locatievoorziening op je mobiel MOET wel aan staan. Ben je bijna bij een muurschildering gearriveerd? Het [^ ] onder in je scherm gaat dan bewegen. Klik hier om info over deze muurschildering te lezen. Onderweg kom je op onverwachte plekken in de stad en zul je verbaasd zijn over de indrukwekkende collectie die ontwerpers en illustratoren hebben gecreëerd. Een waar museum in de openlucht. Op deze website krijg je ook nadere uitleg over de muurschilderingen. Natuurlijk kun je ook zelf een route uitstippen.

(“Het komt allemaal wel goed, zo niet dan toch” in de Lunetstraat te Breda. Foto: Edwin Wiekens
fotografie PHOTED by Edwin Wiekens © info@photed.com www.photed.com +316 24211898; Pix4Profs/Edwin Wiekens

De langste route in Breda is 28 km met zo’n 20 muurschilderingen. De lengte van je route bepaal je uiteindelijk zelf. Door enkele deelroutes te wandelen (of delen ervan)  te fietsen en uit te smeren over meerdere dagen kun je alle muurschilderingen bewonderen.  

Street-art in Tilburg

Misschien was het de Tilburgers al opgevallen: De stad krijgt er gaandeweg meer aansprekende street-art voorbeelden bij. De gemeente vraagt steeds vaker aan kunstenaars of ze de stad willen opsieren met een street-art kunstwerk. Voor iedere muurschildering zijn ideeën ingewonnen bij belangstellende inwoners. De creaties maken de stad vervolgens zeker leefbaarder en aantrekkelijker. De muurschilderingen, ook wel ‘murals’ genoemd, zijn direct zichtbaar en vanzelfsprekend vrij toegankelijk, zodat iedereen ervan kan genieten. Wil je een route langs deze mooie kunstwerken in Tilburg maken? 

De ontwikkeling van de textielindustrie, verschillende patronen en historische elementen. Allemaal onderdelen die zijn verweven in de muurschildering. Tjeuke Timmermanpad in Tilburg. Foto Elly Donders
De ontwikkeling van de textielindustrie, verschillende patronen en historische elementen. Allemaal onderdelen die zijn verweven in de muurschildering. Tjeuke Timmermanpad in Tilburg. Foto Elly Donders

Bekijk dan eerst de website van “in de buurt van Tilburg” voor uitleg over de muurschilderingen om daarna een route uit te stippelen langs de mooiste kunstwerken. Of ga naar de website van “Streetcities van Tilburg” en plan daar je eigen route.

Een frisse neus halen in de natuur

Een mooi initiatief in Noord-Brabant zijn de Brabantse Natuurpoorten. 

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor goed bewegwijzerde fiets- of wandeltochten door de Brabantse natuur. Ze zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden. Er is (behalve in de Corona tijd vanwege geldende restricties voor de horeca) altijd een horeca gelegenheid met voldoende parkeerplaatsen. En er zijn aantrekkelijke fiets- en wandelroutes met ter plaatse informatie over de natuurgebieden en de routes. Wie er op uit wil, kan vooraf op ontdekkingstocht bij de website van “Natuurpoorten” en daar een voor jou passende Natuurpoort als startpunt kiezen. 

Natuurpoort Foto: Elly Donders
Natuurpoort Foto: Elly Donders

Op internet zijn erg veel websites met materiaal over wandel- en fietstochten. Daar zit altijd wel iets bij wat aansluit bij jouw voorkeuren. We geven enkele tips van sites met speciale gebruiksmogelijkheden: 

  • Visitbrabant ( visitbrabant.nl ): via [Menu] – kies onder kopje – [Routes] voor wandelen of fietsen.
    • Een extra tip van “visitbrabant” is: een Brabantse Druktemeter! De druktemeter op de site  gebruikt drie kleurcodes. Groen: het is rustig, je kunt gerust komen recreëren. Oranje: het is aan de drukke kant of drukte wordt verwacht, overweeg elders naartoe te gaan. Rood: het is te druk, ga naar een andere locatie.
    • Je kunt via deze website ook een eigen route plannen. Via de optie [Maak je eigen route met routeplanner] volg nu de instructies op de site.
  • Brabants landschap ( brabantslandschap.nl ): via [Menu] – kies [Ontdek de natuur] – keuze [Fiets- en wandelroutes] – Maak vervolgens een keuze. 
  • Natuurmonumenten ( natuurmonumenten.nl ): via [Menu] – keuze [De natuur in] – keuze [Routes] – maak hier nu een keuze uit: [Wat: alle routes] je wilt doen. [Waar: alle plaatsen] waar je de route wilt doen.
  • Staatsbosbeheer ( staatsbosbeheer.nl ): via [Menu] – keuze [Naar buiten] – keuze [Activiteiten] – maak dan een keuze bij: [Iets te doen] en in [de buurt] – klik op de knop [Zoek].

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *