Zaagplaten collectie Robert Schuwer op Youtube

Foto: Via PxHere ( Creative Commons CC0 )

Robert Schuwer zaagt elke woensdag de week doormidden met een klassiek muziekstuk. 

Het begon met vier broers in een WhatsApp groep. Zij attendeerden elkaar regelmatig op bijzondere uitvoeringen van muziekwerken. Dat bracht een van de vier, Robert Schuwer op het idee van een digitale collectie van zijn aanraders van klassieke symfonische werken. 

Vanaf september 2018 deelt hij elke woensdag – de werkdag die in kantoorjargon de week doormidden zaagt zijn klassieke ‘Zaagplaat van de week’ op een eigen website. Elke zaagplaat is in een afzonderlijke blogpost van een persoonlijke beschrijving voorzien. 

De zaagplaten zijn ook in een chronologische lijst op zijn site door te bladeren. Een woordwolk groepeert de collectie muziekwerken per componist. Dat Beethoven zijn favoriete componist is, is in één oogopslag in de woordwolk met namen te zien. Klik maar eens op een favoriete componist in de woordwolk, en een of meer werken verschijnen direct op je scherm. 

Fragment Beethoven bladmuziek
VOMVIT MUZIEK Beethoven bladmuziek

Robert Schuwer heeft zijn passie voor klassieke muziek van geen vreemde. Zijn moeder was een echte liefhebster van opera. Zelf speelt hij fagot en was hij jarenlang actief in het Venloos Symfonieorkest.

In onderwijsland is Robert Schuwer zeker geen onbekende, al een reeks van jaren is hij actief als pleitbezorger van het (her)gebruik van Open Educational Resources (OER) en Open Education. Hij is lector OER bij Fontys Hogeschool ICT. In internationaal verband bekleedt hij een UNESCO Chair on Open Educational Resources.

Robert Schuwer
Robert Schuwer

Een ‘Zaagplaat van de week’ beluisteren gaat al prima op je smartphone met geschikte oordopjes. De geluidsbeleving is nog beter wanneer je een kwalitatief goede hoofdtelefoon gebruikt. Een streaming connectie maken met je ‘echte’ muziekinstallatie is ook een prima alternatief. 

Iedere ‘Zaagplaat van de week’ is voorzien van een eigen Youtube link, zodat doorklikken naar het symfonische muziekwerk eenvoudig is. Soms verschijnt op Youtube zelfs de mee te lezen muziekpartituur in beeld. Tik bijvoorbeeld de componist Bizet in het Zaagplaten zoekveld in, en kies dan Symfonie nr.1 in C. Deze Bizet was pas 17 (!) jaar toen hij dit werk componeerde.

Op Youtube kun je je ook (gratis) abonneren op de complete playlist van alle “Zaagplaten van de Week’. Mis je een voor jou bijzonder aansprekend klassiek werk, dan is een berichtje sturen naar Robert Schuwer wellicht een goed idee. Alvast veel luister- (en kijk)plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *